Çocuklarda Doğa Eğitimi...


Çocuklar çok iyi birer doğa öğrencisidir. Doğadaki hiçbir şeye karşı yetişkinlerde olduğu gibi ön yargıları yoktur. Yetişkinler olarak bizler bitkileri meyveler, sebzeler, çiçekler gibi sınıflandırırız. Oysaki biraz daha açık fikirli olabilsek, yaşadığımız bu harika dünyanın bize sadece birkaç tane değil yüzlerce binlerce bitki aracılığıyla pek çok yönden faydalı olduğunu görebiliriz.


Bildiğimiz gibi insan kimliğinin büyük bölümü çocukluk döneminin ilk yıllarında (0-12 yaş) oluşmaktadır. Bu sebeple çocuk yetiştirirken keşfetme duygusunu onlara vermek kendi ön yargılarımızdan onları uzak tutmak önemlidir. Çocukları, kendilerini tanımaları, çevrelerini doğayı keşfetmeleri için cesaretlendirmek gereklidir. Bunun anlamı her şeyi yemek tadına bakmak değil ayırt etmek, tanımak, hissetmek ve bilmek demektir. Çocuklar zaten içgüdüsel olarak çiçekleri, yaprakları, taşları toplamaktan, hayvanları gözlemlemekten çok hoşlanırlar. Çocuklara verilecek iyi bir bitkisel temel ömür boyu onlarla birlikte yaşayacaktır ve arkadaşlarına, ailesine, topluma ve kendi çocuklarına geçirebilecekleri sağlam bir bilgi birikimine sahip olacaklardır.   Onlara kendi sağlıklarını kontrol etme şansı verilmiş olacaktır. Hiçbir şey çocuğa kendi sağlığına önem vermeyi, kendisi için ve başkaları için neler yapabileceğini öğretmekten daha önemli değildir. Yapılan araştırmalar açık havada, doğada daha fazla etkin zaman geçiren çocukların daha stressiz, dikkat süreleri daha uzun, daha etkili düşünebilen çocuklar oldukları göstermiştir. 


Şehirleşmeyle birlikte yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da doğa ile teması oldukça azaldı. Ancak bu problemin ailelerin ve öğretmenlerin özel çabası ile çözülebileceğini düşünüyorum. Bahçenizde ya da balkonunuzda çocuğunuzun istediği bazı bitkileri yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Onların topraktan çıkmalarını, büyümelerini gözlemlemek, sulamak, yapraklarını temizlemek, büyümeleri esnasındaki değişimleri not etmek çocuklara çok şey kazandıracaktır. Ayrıca çocuklara kendi bitkilerini yetiştirme sorumluluğunu vermek onların sorumluluk kazanmasına da yardımcı olacaktır. Bunun yanında doğa yürüyüşleri yapmak, bu yürüyüşlerde koleksiyon malzemeleri toplamak, geri dönüşüme çocuğu da dahil etmek gibi aklınıza gelen pek çok yol çocukların doğa eğitimine katkıda bulunacaktır.  

Doğa ile baş başa güzel günler dileğiyle.. 


İlgili Yazılar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri